kaum wanita

Ramai diantara kita yang tidak menggemari makan buah Nanas. Mungkin takut ketidakselesaan dan gatal pada lidah. Namun, tahukah anda, bahawa nanas banyak mengandungi khasiat, terutamanya bagi wanita. Nanas mengandungi antioksidan yang tinggi dan dapat membantu meningkatkan kesihatan wanita. Nanas juga berfungsi untuk membantu permasalahan menstruasi yang dialami.

Selain itu, nanas sangat bagus dimakan kerana dapat melancarkan haid. Beberapa penyebab tidak lancarnya haid karana wanita mengalami masalah hormon yang tidak stabil sehingga terjadilah masalah haid tidak lancar.

kaum wanita

Seperti diketahui umum, buah nanas dapat membantu wanita terutamanya dalam haid untuk merangsang menstruasi. Kerana kandungan yang terdapat dalam buah nanas dapat membantu untuk melembutkan rahim, dan juga merupakan enzim yang membantu otot untuk rileks dan dapat membantu ketika menderita kram menstruasi (senggugut).

Selain itu, buah nanas juga mengandungi serat yang membantu mencegah sembelit dan membantu dalam pencernaan. Selain itu, anda juga boleh campurkan sekali betik dengan nanas ke dalam diet anda, untuk penurunan berat badan yang ideal. Kerana mengandungi rendah kalori, tinggi serat dan kaya dengan vitamin.

kaum wanita

Buah nanas dikenali dengan sifat anti-inflamasi dan juga dapat mengurangi rasa sakit jika anda menderita arthritis dan osteoporosis. Kerana di dalam kandungan buah nanas, memiliki kadar vitamin C yang tinggi dan penting untuk meningkatkan kekebalan tubuh.

Buah nanas juga membantu dalam mengatur siklus menstruasi. Buah nanas membantu dalam merangsang produksi estrogen dalam tubuh, yang menyebabkan periode normalisasi.

kaum wanita

Buah nanas membantu dalam meningkatkan aliran darah selama menstruasi karana dapat membantu melegakan sakit-sakit otot pada rahim wanita yang sedang haid.

Jelaslah bahawa nanas dapat membantu wanita semasa mengalami masalah menstrulasi atau haid.  Bagi wanita yang mengalami masalah ini, anda hanya perlu makan nanas untuk merawat dan melancarkan haid anda.

kaum wanita

Beberapa wanita mungkin pernah mengalami masalah dengan menstrulasi atau haid. Tentu hal tersebut membuat wanita risau sehingga mencari pelbagai alternatif dan rawatan untuk mengatasi masalah ini.

Kesimpulannya, kepada wanita di luar sana, amalkan makan nanas ketika anda sedang haid. Hal ini dapat membantu anda untuk melancarkan proses haid anda. Mitos mengenai bahaya makan nanas ketika datang haid perlu diabaikan.

kaum wanita

Sumber: Manfaat.co.id

Untuk tidak terlepas sebarang informasi-informasi menarik dari dalam dan luar negara, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.com dan like FB Page Deenamik.

Berminat untuk artikel atau iklan anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

 

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here