Tahukah anda, Perlis adalah negeri terkecil di Malaysia. Ia terletak di bahagian utara pantai barat Semenanjung Malaysia dan mempunyai Satun dan Songkhla Provinces of Thailand di sempadan utara. Ia bersempadan dengan negeri Kedah di selatan. Nama rasmi untuk Perlis, Perlis Indera Kayangan. Perlis mempunyai penduduk seramai 227,02.

Loading...

Bandar Diraja Perlis adalah Arau. Walaupun Perlis negeri yang kecil, tetapi terdapat banyak tempat yang menarik yang perlu anda lawati. Tarikan pengunjung ke negeri ini salah satunya ialah Padang Besar, di sempadan Malaysia-Thailand. Pelabuhan dan feri terminal utama adalah di kampung kecil Kuala Perlis, menghubungkan kebanyakannya ke Pulau Langkawi. Perlis mempunyai ladang ular dan pusat penyelidikan yang terkenal di Sungai Batu Pahat, dan Gua Kelam dan Taman Negeri Perlis adalah tarikan pelancongan.

perlis

Masjid Terapung Al-Hussain

Masjid Terapung juga mempunyai puncak berkembar menara heksagon atau heksagon pertama di dunia.Pembinaan adalah simbolik bahawa semua manusia berasal dari Adam dan Hawa.

Ia adalah unik kerana, pada setiap masa dalam waktu solat, pancaran cahaya dengan warna tertentu seperti merah, biru, putih dan hijau dinyalakan, sekali gus memberi petunjuk kepada nelayan di laut yang telah terjadi dalam waktu shalat, dan juga sebagai panduan kepada nelayan tanah tertanam jauh di dalam laut.

Warna-warna juga diserikan menara berkembar masjid. lampu biru menunjukkan Subuh dan Maghrib dengan Isyak dengan warna hijau.Menara ini boleh dilihat dari jarak 10 kilometer.

perlis

Kuala Perlis

Kuala Perlis adalah pelabuhan utama di negeri Perlis, terletak di barat laut melampau di Semenanjung Malaysia. Ia adalah satu bandar nelayan, yang terletak hanya 13km dari Kangar.

Gambaran Keseluruhan, Kuala Perlis adalah sebuah bandar nelayan yang terletak di muara Sungai Perlis, lawatan ke bandar itu tidak akan lengkap tanpa merasa hidangan makanan laut tempatan. Sejak Jeti Kuala Perlis jeti utama yang menghubungkan ke Phuket (Thailand) dan Pulau Langkawi, ramai pengunjung memilih untuk singgah untuk melihat sekeliling pekan nelayan sambil menjamah makanan laut tempatan yang segar. Selain makanan laut, Kuala Perlis juga terkenal dengan ‘Laksa (mi dalam kari susu) yang terkenal.

Salah satu daya tarikan di bandar adalah peluang untuk melihat beberapa bangunan lama dan masjid-masjid yang dibina di atas tiang di atas paya bakau. Walaupun ia adalah sebuah bandar nelayan yang kecil, terdapat banyak untuk tawaran untuk rekreasi. Bagi pencinta alam semula jadi, anda boleh pergi ke taman negeri Perlis di mana anda boleh menikmati memerhati burung, berkayak dan juga meneroka gua.

Ia juga terkenal dengan syurga membeli-belah, dan sejak Perlis berkongsi sempadan dengan Thailand, anda boleh mendapatkan pelbagai produk tempatan dan Thailand pada harga murah. Padang Besar adalah tempat membeli-belah kegemaran bagi penduduk tempatan dan pelancong dari kedua-dua negara, Malaysia dan Thailand. Sebab anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah negeri ini dengan melawat Muzium Negeri Perlis.

perlis

Taman Ular Dan Reptilia

Ular dan Reptilia di Perlis adalah satu-satunya Ular pernah dibina di Malaysia. Ladang ini merupakan tarikan utama pelancong bukan sahaja di Perlis, tetapi seluruh negara, Malaysia.

Objektif utama penubuhan Taman Ular dan Reptilia adalah untuk membantu dalam penyelidikan dalam pengeluaran anti – racun untuk kegunaan tempatan oleh Institut Penyelidikan Perubatan di Malaysia. Ia telah ditubuhkan dengan mempamerkan kira-kira 200 ular daripada 34 spesies yang berbeza dari Malaysia dan juga bahagian-bahagian lain di dunia termasuk King Cobra dan ular sawa. Daripada 34 spesies, terdapat sebanyak 10 spesies yang beracun.

Reptilia yang dilihat bersepah di dalam ladang buaya, biawak dan iguana. Ladang ini boleh dibahagikan kepada dua bahagian utama, satu dengan kandang terbuka dan pameran tertutup. Bagi mereka orang hati yang berani, anda boleh mempunyai gambar atau dua dengan ular selamat coiling pada lengan atau bahu anda di bawah bantuan dari pengendali dan profesional dalam ladang.

perlisMelati Lake / Tasik Melati

Melati Lake adalah tasik kecil dengan air cetek dan sangat menarik. Lebih daripada 150 pulau-pulau beting pasir boleh dilihat bertaburan ditasik ini. Laluan pejalan kaki telah dibina di seluruh tasik untuk membolehkan pengunjung untuk menikmati pemandangan yang indah, bersama-sama laluan pejalan kaki juga disediakan berehat.

Melati Lake terletak di utara Bandar Kangar, Perlis. Ia adalah sebuah tasik kecil tetapi cantik. Ia mendapat namanya melalui bunga teratai terapung di atas air. Tasik buatan manusia menjadi kegemaran bagi orang-orang untuk berkelah, dan juga budi bicara agak sesuai untuk berehat.

perlis

Hutan Lipur Ayer Hill / Pusat Rekreasi Bukit Air

Bukit Ayer terletak di Sungai Batu Pahat, Perlis. Selaras dengan kesegaran dan persekitaran kesuburan kehijauan dan air terjun sejuk, Bukit Ayer lengkap untuk dijadikan magnet bagi mereka yang benar-benar suka alam semula jadi.

Ia adalah tempat terbaik untuk pelawat untuk aktiviti perkhemahan dan berkelah bersama keluarga di sini.

BACA JUGA :   Ini Cara-Cara Mengenalpasti Mangga Harumanis Perlis Yang Asli

Di samping itu terdapat juga utiliti yang disediakan untuk kemudahan pengunjung yang datang ke sini terletak 12 km dari Kangar. Antara kemudahan yang disediakan bagi apa-apa kemudahan tempat letak kereta pusat maklumat, chalet, tapak perkhemahan, taman permainan kanak-kanak ‘s dan.

Untuk mencapai ini pengunjung hutan boleh menggunakan kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti bas atau teksi dari Bandar Kangar. Air terjun dan sungai jernih yang mengalir secara semula jadi mencantikkan atmosfera.

Pada hiliran kepada ia adalah kolam renang yang indah untuk pelawat .Here tapak perkhemahan juga ditetapkan yang menampung sekitar 100 orang peserta dilengkapi dengan dapur memasak dan sumber air bersih.

Bagi mereka yang suka aktiviti luar terdapat laluan yang boleh digunakan untuk tujuan ini. Terdapat juga kawasan permainan kanak-kanak, gerai makanan, bilik mandi, solat dan pondok rehat.

perlisTaman Negeri Perlis 

Taman ini terletak di banjaran batu kapur yang paling lama, yang digelar Nakawan Range negara. Nakawan Range mempunyai cerun hutan tebal, permukaan tebing menegak, sungai dan sistem gua yang luas serta cantik. Beberapa tarikan utama di Taman Negeri Perlis termasuk Gua Kelam dan Gua Wang Burma yang terletak dalam Setul. Adakah terdapat pembentukan batu kapur terdapat berusia 500 tahun.

Park terdiri daripada Hutan Simpan Mata Ayer dan Hutan Simpan Wang Mu dengan keluasan kira-kira 5000 hektar.Taman ini adalah rumah untuk hidupan liar seperti monyet dan terdapat tumbuh-tumbuhan seperti halia, paku pakis dan tumbuhan balsem. Pelawat boleh bermalam di asrama dan chalet atau berkhemah di kawasan yang disediakan.

perlis

 Gua Kelam / Gua Kelam

Terletak kira-kira 33 km ke utara Kangar, ibu negeri Perlis, berhampiran dengan sebuah bandar kecil bernama Kaki Bukit (Foot Hill). Ia berkongsi sempadan dengan Nakawan Range Thailand.

Salah satu gua yang paling unik di Malaysia kerana ia adalah sebuah gua batu kapur panjang 370 meter di mana ia terkenal dengan ‘gua berjalan’ itu. Ia adalah antara gua kegemaran bagi pencari pengembaraan. Anda akan masuk dari satu hujung gua dan keluar pada lokasi yang berbeza.

Satu-satunya jalan ialah melalui jambatan gantung kayu berukuran 8 kaki laluan luas. jalan batu kapur berongga dipercayai menjadi idea seorang Inggeris yang ditukar gua ini sebagai kaedah mengangkut bijih timah dari sebuah lombong berhampiran pintu masuk aliran di Kaki Bukit. Hari ini laluan berjalan kaki yang terang diterangi, di mana anda masih boleh mencari sisa-sisa operasi lombong masa di dalam. Bunyi berdecit kelawar dan titisan air dari stalaktit boleh melegakan untuk beberapa dan menyeramkan untuk orang lain!

perlis

Padang Besar

Padang Besar adalah sebuah bandar sempadan di utara Perlis, negeri paling utara di Malaysia. Padang Besar sempadan adalah satu-satunya rangkaian keretapi terus antara Malaysia dan Thailand, dan persimpangan jalan yang lebih tenang dan kurang langsung dari Bukit Kayu Hitam di Kedah.

Pekan di sebelah Thai sempadan, di wilayah Songkhla, juga dikenali sebagai Padang Besar – namun rakyat Malaysia membezakan antara kedua-dua dengan memanggil bandar Thai “Pekan Siam” atau “Siamese Town”.
Lebih jinak dan dibersihkan daripada rakan sejawatannya di Thailand, Padang Besar Malaysia masih menarik ramai rakyat Malaysia yang datang untuk membeli-belah untuk barangan yang diimport dari Thailand yang boleh didapati dengan banyaknya pada harga yang lebih rendah. Pekan ini adalah “syurga membeli-belah” dan destinasi popular bagi rakyat Malaysia kerana kompleks membeli-belah bebas cukai di antara pusat pemeriksaan sempadan kedua-dua negara.
Pekan ini menarik beberapa ribu pelawat dari Semenanjung Malaysia dan selatan Thailand setiap hujung minggu dan cuti umum. Dah alang-alang ada kat area sini, jangan lupa singgah kat area berdekatan antaranya, ladang ternak burung unta, wang kelian, Muzium Kota Kayang / Muzium Kota Kayang, Chuping Sugar Cane Plantation / Ladang Tebu Chuping.
Apa kata, anda penuhi hujung minggu ini dengan aktiviti berkunjung ke Negeri Perlis!!

Untuk tidak terlepas sebarang informasi mengenai isu ini, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.com dan like FB Page Deenamik.Berminat untuk iklan atau artikel anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

BACA JUGA :   Ikan Lumba-Lumba Dikesan Berhampiran Dengan Jeti Kuala Perlis?
Sumber: MY MALAYSIAN POST
 
 

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here