China adalah sebuah negara besar yang dikenali dunia dan merupakan pesaing terdekat dengan kuasa besar Amerika Syarikat. Dalam tempoh beberapa lama lagi China bakal mencipta bullet train yang akan mengatasi kelajuan train sedia ada.

 

bullet trainSebelum ini mereka mempunyai bullet train berkelajuan 350 km/h sudah cukup menggembirakan para pengguna. Hari ini pula mereka telah menambahbaik kelajuan train tersebut iaitu 400 km/h yang mana berjaya mengatasi kelajuan train sebelumnya.

Sungguhpun begitu, sekali lagi diumumkan bahawa mereka akan melancarkan bullet train berkelajuan 600 km/h bakal dihasilkan dan akan mengatasi train sedia ada. Kehadiran train baharu ini bakal mencipta rekod terbaru apabila kelajuannya mencapai 600 km/h.

bullet train
gambar hiasan

Sekarang ini mereka sedang dalam kajian membangunkan bullet train menggunakan teknologi levitasi magnetik yang bakal mencapai kelajuan 600 km/h.

Teknologi yang bakal dibangunkan in pastinya membolehkan para pengguna di dalam kereta api menikmati signal daripada TV dan sebaginya tanpa mengalami sebarang gangguan ketika menggunakannya.

Menerusi pelan yang diumumkan, China berharap agar misi mencipta bullet train terpantas dunia tercapai dengan penggunaan tenaga yang lebih efisien serta bertahan untuk jangka yang lama.

bullet train

Nampaknya China sudah bersedia untuk menjadi pesaing utama negara-negara yang sedang dalam usaha sama membangunkan teknologi bullet train seperti Jepun dan negara Eropah yang lain. Misi China pada kali ini menunjukkan kehebatan mereka dalam menghasilkan teknologi terhebat di seluruh dunia.

Teruskan layari Deenamik.com dan like FB page Deenamik untuk dapatkan info-info terkini serta isu-isu viral dari dalam dan luar negara.

Berminat untuk iklan atau artikel anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here