Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur Kini Tiba Lagi !!!

Book Fair ataupun Pesta Buku sememangnya menjadi tumpuan pencinta-pencinta buku dari seluruh pelusuk negara. Ini merupakan medan kepada mereka untuk memburu buku-buku yang sudah lama diidam-idamkan.

Namun begitu, perancangan yang rapi haruslah dibuat sebelum berkunjung ke mana-mana pesta buku. Ikuti 5 tips di bawah bagi melancarkan kunjungan anda apabila tiba di sana;

Loading...

#1. Buat Senarai Semak Buku Yang Ingin Dibeli

Pesta Buku

Senarai semak akan mengawal anda daripada boros berbelanja dan rambang mata memilih buku tanpa mengambil kira bajet yang anda. Jangan lupa, sediakan wang yang secukupnya pada hari kejadian.

Kira sekali jumlah tambang bagi yang menggunakan pengangkutan awam dan kos tol serta petrol bagi yang menggunakan kenderaan sendiri.

#2. Sediakan Beg Plastik/Beg Membeli Belah Anda Sendiri 

Jika anda bercadang untuk membeli buku dalam kuantiti yang banyak, pastikan anda membawa beg yang boleh digalas ataupun ditarik seperti troli dan sebagainya.

BACA JUGA :   ​Kenali Personaliti Diri Melalui Genre Buku Kegemaran Anda

Ini bagi memudahkan pergerakan anda dan mengelakkan anda daripada penat memikul buku-buku tersebut kehulu-kehilir sepanjang masa.

#3. Kenalpasti Lokasi Dan Kedudukan Gerai Buku Yang Ingin Dibeli

Pesta BukuDi pesta buku, anda sudah pasti tidak mahu tersesat tanpa arah tuju di tempat yang dibanjiri ribuan manusia. Mengenalpasti kedudukan gerai buku dengan awal juga dapat menjimatkan masa anda di samping memastikan ‘mood’ anda kekal positif.

#4. Beli Di Kedai Penerbit Buku Dan Bukannya Pengedar Buku

Sekiranya anda membeli buku di gerai penerbit buku, anda kebiasaannya akan ditawarkan harga diskaun yang lebih tinggi. Sebaliknya, harga sebegini jarang anda dapat jika anda membeli buku di gerai pengedar.

BACA JUGA :   4 Tips Dapatkan Buku Baru Dengan Bajet Minimum

#5. Pilih Hari Yang Bersesuaian Untuk Pergi

Sebaiknya, datanglah ke pesta buku pada hari bekerja kerana pada waktu ini keadaan kurang sesak. Berkunjung pada hujung minggu dan hari cuti umum tidak begitu digalakkan kerana tempat akan menjadi penuh sesak dan anda akan rasa tidak selesa untuk berjalan dan memilih buku yang ingin dibeli.

Diharapkan tips-tips yang dikongsikan ini akan dapat memudahkan anda berkunjung ke pesra buku. Akhir kata, cintailah buku kerana bangsa yang berjaya adalah bangsa yang membaca ! Pesta Buku

Untuk tidak terlepas sebarang informasi-informasi menarik dari dalam dan luar negara, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.com dan like FB Page Deenamik.

Berminat untuk artikel atau iklan anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here