Betul Ke Naikkan Harga Rokok Adalah Solusinya ?

Ramai pihak yang memberi cadangan kepada kerajaan supaya menaikkan harga rokok kepada RM50 sekotak dalam pembentangan Bajet 2018 nanti.

Dengan menaikkan harga rokok, ianya akan menyukarkan golongan belia terutamanya untuk menghisap rokok kerana harganya yang mahal. Pada masa yang sama, ianya juga dapat membanteras gejala pengambilan dadah dalam kalangan remaja.

Loading...

harga rokok

Sesetengah pihak melihat cadangan ini sebagai satu langkah yang bagus dalam mengurangkan gejala tidak sihat ini di Malaysia. Pastinya orang ramai akan berfikir dua kali sebelum membeli rokok sekiranya harga rokok dinaikkan.

Persoalannya, adakah menaikkan harga rokok merokok akan menyelesaikan masalah sekiranya mereka semua ini tidak faham bahaya merokok yang sebenarnya ?

BACA JUGA :   Agama, Bangsa Atau Politik : Apakah Punca Sebenar Rakyat Malaysia Gagal Bersatu ?

Sudah tentu jawapannya tidak. Manusia akan melakukan apa sahaja cara untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan. Mendapatkan rokok bukanlah perkara yang sukar, mereka boleh sahaja berkongsi duit sesama mereka untuk membeli rokok. Tidak kurang juga, ada segelintir remaja yang mencuri rokok daripada bapa mereka sendiri apabila sudah terdesak.

Sumber foto : NST

Meskipun harga dinaikkan, golongan perokok akan tetap merokok seperti biasa kerana ketagihan merokok bukanlah sesuatu yang mudah untuk dibuang. Menaikkan harga mungkin mengurangkan gejala merokok, tetapi untuk jangka masa sekejap sahaja.

Lambat laun, mereka tiada pilihan dan tetap terpaksa membeli rokok tidak kira berapa mahal harganya.

Lebih teruk lagi, gejala seludup rokok akan lebih bermaharajalela di negara ini sekiranya harga rokok dinaikkan. Tidak kira lah berapa banyak cukai yang dikenakan, permintaan untuk rokok akan tetap meningkat.

BACA JUGA :   Reka Bentuk BMW X2 Memberikan Ekspresi Dinamik
harga rokok
Sumber foto ; Utusan

Bukanlah bermaksud menaikkan harga rokok ini tidak memberi kesan langsung, cumanya cara untuk mengurangkan gejala merokok untuk jangka masa yang panjang juga perlu difikirkan.

Hmm, apa pendapat anda ? Apakah langkah jangka masa panjang yang boleh dilakukan ? Berikan pendapat anda dalam ruangan komen di bawah.

Teruskan layari Deenamik.com dan like FB page Deenamik untuk dapatkan info-info terkini serta isu-isu viral dari dalam dan luar negara.


Layari Daulah Online Bookstore, Kedai Buku Online Yang Menawarkan Buku-buku Bestseller Idaman Anda Dengan Harga Termurah Di Malaysia!
Daulah.com

Sumber :

Malaysian Digest

Facebook Comments

Loading...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here