Apa Itu LGBT?

LGBT (juga kadangkala dipanggil GLBT) adalah akronim yang merujuk kepada golongan lesbian, gay, biseksual, dan transeksual.

Indonesia

Singkatan ini telah menjadi arus perdana yang menandakan sebagai penetapan diri dan telah diterima pakai oleh majoriti seksualiti dan pusat komuniti berasaskan identiti jantina dan media di Amerika Syarikat, dan juga beberapa negara yang lain. Istilah ini juga digunakan di sesetengah negara lain seperti Argentina, Perancis dan Turki.

Indonesia

Istilah LGBT bertujuan untuk menekankan kepelbagaian seksualiti dan gender budaya berasaskan identiti.

Hukum LGBT Dalam Islam

Budaya LGBT adalah sangat bertentangan dengan ajaran Islam dan Allah melaknat golongan ini.

Indonesia Menggariskan Golongan LGBT Sebagai Gangguan Mental

Kementerian kesihatan di Indonesia telah mengeluarkan garis panduan kesihatan yang mengklasifikasikan bahawa golongan LGBT atau homoseksual sebagai gangguan mental.

BACA JUGA :   Khasiat Amalan Makan Nanas Khas Buat Kaum Wanita

Seperti yang anda tahu, Indonesia antara negara yang sedikit bebas dan undang-undang mereka. Nampaknya mereka mula menitik beratkan perkara seperti ini.

Indonesia

Hal ini tolerasi terhadap perkara ini adalah sangat tidak wajar kerana perkara ini bertentangan dengan agama Islam.

Menurut Pengarah Pencegahan dan Kawalan Masalah Mental berkata, garis panduan yang diberikan oleh badan pseudo-psikiatrik, komuniti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT). Golongan ini berisiko mengalami gangguan mental berikutan orientasi seksual mereka yang tidak teratur.

Indonesia

Garis panduan itu bersandarkan pada dua laporan, laporan pertama yang dirangka pada tahun 2016 oleh Persatuan Pakar Psikiatri Indonesia dan yang kedua diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan pada tahun lalu.

Persatuan yang diterajui oleh pakar-pakar psikiatri mengesyorkan beberapa perkara kepada golongan LGBT seperti akses rawatan dan kesedaran perubatan.

BACA JUGA :   Video Suarez Makan Sate Kecoh Apabila Penonton Seberang Dakwa Sate Berasal Dari Indonesia

Pasangan LGBT Tidak Boleh Melancong Ke Indonesia

Selain itu, pasangan sejenis yang berhasrat untuk melancong ke Indonesia mungkin perlu mempertimbangkan semula hasrat mereka kerana seks sejenis telah disabitkan sebagai satu kesalahan dan boleh dihukum penjara sehingga 5 tahun.

Indonesia

Parlimen Indonesia kini sedang membincangkan pindaan tersebut kepada kod panel untuk mensabitkan homoseksual sebagai satu jenayah di negara itu.

Namun, ia tidaklah seteruk seperti sesetengah negara yang menjatuhkan hukuman mati bagi kesalahan berkenaan.

Setakat ini, hanya Acheh yang melaksanakan hukuman bagi kesalahan homoseksual di negara itu.

Untuk tidak terlepas sebarang informasi mengenai isu ini, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.com dan like FB Page Deenamik.

Berminat untuk iklan atau artikel anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here