Aksi Silat Dalam Black Panther?

Pencak silat atau silat adalah suatu seni bela diri tradisional asli dari kepulauan Melayu yang terdiri daripada Malaysia, Indonesia, Brunei Singapura, Filipina selatan, dan Thailand selatan sesuai dengan penyebaran berbagai suku bangsa Nusantara(melayu).

Ada yang menganggarkan seni ini telah berusia beratus-ratus tahun dan diperturunkan daripada generasi kepada generasi.

Loading...

Adakah anda mengetahui bahawa silat merupakan salah satu seni mempertahankan diri yang telah dipelajari oleh para pelakon Black Panther dalam melakonkan babak aksi.

Aktor Chadwick Boseman mendedahkan bahawa silat merupakan salah satu seni mempertahankan diri yang telah dipelajari oleh mereka selain daripada capoeira, Dambe boxing, muay thai dan beberapa seni mempertahankan diri dari Afrika.

BACA JUGA :   Perkataan "Hanuman" Dalam Black Panther Disensor Oleh India

“A lot of thought went into the choreography, which incorporates capoeira (Brazil), Dambe boxing (West Africa), Senegalese wrestling, Zulu stick-fighting and mixtures of Asian styles like muay thai and harimau silat [sic], to create the fictional heritage of Wakanda” kata pelakon tersebut.

Silat harimau merupakan salah satu daripada berates-ratus silat yang ada, dan tarian ini menyerupai pergerakan harimau.

Lupita Nyong’o yang membawakan watak Nakia dalam filem tersebut turut memperaktikkan silat sebagai seni mempertahankan diri dan menggabungkan seni mempertahakankan diri seperti judo, ju-jitsu dan silat untuk membentuk skil mempertahankan diri untuk watak Nakia.

Untuk tidak terlepas sebarang informasi mengenai isu ini, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.com dan like FB Page Deenamik.

BACA JUGA :   Review Movie Black Panther 2018 (Anti-Spoiler)

Berminat untuk iklan atau artikel anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here