kesihatan

Apa Itu Merkuri?

Loading...

Apa yang anda tahu tentang Merkuri? Ramai dalam kalangan wanita di Malaysia yang masih tidak menyedari tentang kehadiran merkuri dalam produk kosmetik yang mereka gunakan. Malah mengabaikan kesan jangka pendek dan jangka panjang kepada kesihatan mereka.

Pada tahun ini sahaja banyak negara telah mengharamkan penggunaan merkuri dalam kosmetik. Merkuri selalunya digunakan dalam kosmetik mencerahkan kulit muka. Ia dijual dalam bentuk krim, losyen atau sabun.

Kesan daripada penggunaan merkuri yang terkandung dalam pencerahan kulit sabun dan krim adalah kerosakan buah pinggang. Merkuri dalam produk mencerahkan kulit juga boleh menyebabkan ruam kulit, perubahan warna kulit dan parut, serta pengurangan rintangan kulit untuk jangkitan bakteria dan kulat. Kesan lain termasuk keresahan, kemurungan atau psikosis dan neuropati periferal.

    kesihatan

Apa yang membuatkan keracunan merkuri dari produk kecantikan begitu menakutkan? Banyak di antara tanda-tanda yang tidak spesifik dan sukar untuk dikenal pasti.

Antara simptomnya termasuk keresahan, kemurungan, kesukaran menumpukan perhatian, insomnia, kebas di kaki, dan gegaran (tremor). Menurut USFDA (US Food and Drug Administration), pendedahan kepada merkuri boleh membawa kesan kesihatan yang serius, termasuk kerosakan kepada buah pinggang dan sistem saraf dan ia boleh memberi kesan kepada perkembangan otak kanak-kanak.

Lebih buruk lagi, jika produk-produk ini digunakan dari masa ke masa, merkuri di dalamnya boleh perlahan-lahan dilepaskan sebagai wap merkuri di udara, yang boleh mencemarkan keseluruhan isi rumah dan memberi kesan kepada kanak-kanak dan keluarga ahli walaupun mereka tidak pernah menggunakan produk tercemar diri mereka sendiri.

BACA JUGA :   4 Lipstick Matte Sesuai Dan Perlu Dicuba Untuk Beginners

kesihatan

Selain itu, boleh mengakibatkan mengakibatkan keguguran (Kematian janin dan Mandul), menyebabkan flek hitam pada kulit akan memucat (seakan pudar) dan bila pemakaian dihentikan, flek itu dapat/akan timbul lagi dan bertambah terok (melebar), bagi wajah yang tadinya bersih lambat laun akan timbul flek yang sangat parah (lebar) dan lama-kelamaan berubah keabu-abuan selanjutnya kehitaman, dapat mengakibatkan barah kulit.

Selain itu,  pada pemakaian awal dapat menyebabkan pigmentasi pada kulit dan kemerahan bila terkena sinar matahari, tidak timbul jerawat sama sekali, hal ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rosak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi untuk melindungi radiasi paparan matahari

kesihatan

Unsur merkuri yang ada di kosmetik akan diserap melalui kulit, kemudian akan dialirkan melalui darah keseluruh tubuh dan merkuri itu akan mengendap di dalam ginjal yang berakibat terjadinya gagal ginjal yang sangat terok. (boleh menyebabkan kematian) merkuri dalam krim pemutih (yang mungkin tidak tercantum pada labelnya) dapat menimbulkan keracunan bila digunakan untuk waktu lama. Walau tidak seburuk kesan merkuri yang tertelan (dari makanan ikan yang tercemar), tetap menimbulkan kesan buruk pada tubuh.

kesihatan

WHO (World Health Organisation) telah mengeluarkan laporan tentang penggunaan merkuri dalam produk pencerah kulit. Laporan itu menyebut terdapat individu yang mengalami kesan-kesan kesihatan seperti yang dinyatakan di atas berikutan pendedahan kepada merkuri melalui penggunaan krim dan sabun pencerah kulit. Satu laporan kes ini menerangkan seorang wanita berusia 34 tahun yang mengalami sindrom nefrotik, satu keadaan yang dimana simptom protein pada tahap yang tinggi dalam air kencing. Tahap merkuri dalam darah dan air kencing beliau kembali normal selepas sebulan dia berhenti menggunakan krim pencerah kulit.

BACA JUGA :   Kanak-Kanak 2 Tahun Mati Lemas Dalam Kereta Ibu

kesihatan

Produk kosmetik bermerkuri umumnya menjanjikan wajah putih dalam tempoh yang singkat. Seminggu saja menggunakan produk ini, wajah dijamin langsung cantik.
“Kalau ada produk yang boleh membuatkan wajah menjadi putih dalam seminggu, pengguna harus berwaspada kerana kemungkinan produk itu mengandung merkuri. Kosmetik yang selamat boleh memutihkan kulit, namun memerlukan waktu yang lama bahkan boleh berbulan-bulan

kesihatan

Kepada wanita diluar sana, jangan terlalu obsess nak kulit putih, mulus dalam masa yang singkat. Anda perlu ingat, lapisan kulit anda akan menghakis jika penggunaan merkuri berlarutan. Segelintir besar daripada kalangan rakyat Malaysia sedar akan bahaya merkuri, namun demi kecantikan muka dari luaran, anda sanggup ketepikan kesan dan akibat. Anda perlu bijak dalam membuat pilihan dalam hidup demi menjamin kesihatan yang sejahtera.

Untuk tidak terlepas sebarang informasi mengenai isu ini, pastikan anda sentiasa layari Deenamik.com dan like FB Page Deenamik.

Berminat untuk iklan atau artikel anda dipaparkan di laman Deenamik ? Hubungi kami di admin@deenamik.com

Sumber: INSTITUT TEKNOLOGI MAJU (UPM)

Facebook Comments

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here